Narcisme is een term die tegenwoordig steeds vaker klinkt. Dat is goed nieuws als het gaat om de toenemende aandacht die naar dit onderwerp uitgaat. Er is echter een neveneffect dat zorgwekkend is.
Maar eerst het goede nieuws. Het is een fantastische en broodnodige ontwikkeling dat er meer aandacht komt voor dit thema. Narcistisch gedrag, in ongezonde mate en vorm, kan een verwoestend effect hebben op de personen die hier nauw mee te maken hebben. Verwoestend omdat het meestal buiten beeld blijft en de betrokkenen vleugellam maakt zonder dat ze dit, in eerste instantie of voor lange tijd, door hebben. En wanneer er uiteindelijk toch belletjes gaan rinkelen is de afhankelijkheid vaak al zo groot dat de weg eruit moeilijk te zien is.
Omdat er meer aandacht komt voor dit onderwerp zijn er meer kansen om de mensen die hier onder lijden te ondersteunen op hun weg naar herstel.
Hier is overigens nog heel wat werk aan de winkel, maar het begin is gemaakt en dat stemt positief.
Het neveneffect oftewel, de inflatie van het woord ‘narcisme’...?
Een van de eerste reacties op onze social media was van iemand die schreef dat de term te pas en te onpas wordt gebruikt en dat dit nefast kan zijn voor eenieder die betrokken is in die situatie. Deze persoon heeft een punt. Wanneer de term ‘narcisme’ of ‘narcist’ onterecht gebruikt wordt, is dat een kwalijke zaak. En het moet gezegd, mensen worden tegenwoordig sneller uitgemaakt voor ‘narcist’. Het lijkt een scheldwoord om te gebruiken voor iemand die gezien wordt als egoïst of iemand met een groot ego. Dit is niet alleen onjuist, maar brengt ook met zich mee dat de échte slachtoffers van de zogenoemde narcist, die proberen uit hun moeilijke situatie te komen en aankloppen bij vrienden, familie, een leerkracht, de huisarts, de advocaat, therapeut, etc., niet serieus genomen worden; “Mevrouw, tegenwoordig zijn alle mannen narcist…”. Laten we vooral voorzichtig zijn en onze woorden zorgvuldig kiezen.
Wanneer is iemand nu een narcist?
Het juiste antwoord is eenvoudig. Iemand wordt narcist genoemd wanneer hij of zij officieel gediagnostiseerd is met NPS (Narcistische Persoonlijkheidsstoornis) door iemand die bevoegd is om diagnoses te stellen. Meestal is dit een psychiater. In alle andere gevallen kun je die term dus ‘eigenlijk’ niet gebruiken. Om het goed te doen zou je telkens moeten spreken in termen als ‘die persoon met mogelijke narcistische kenmerken’. Dit is in de praktijk geen doen. Wij kiezen er bij Buro Kracht voor de volgende termen te gebruiken om degene die het misbruik pleegt te duiden: pleger, gaslighter en narcistische persoon.
Buro Kracht
Copyright © 2024 Buro Kracht - Alle rechten voorbehouden
Ondersteund door GoDaddy
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.